PENCAK SILAT

Wat is Pencak silat?

Pencak Silat is de verzamelnaam voor Indonesische vechtkunsten. In Indonesië vind je tal van verschillende stijlen en scholen. Per streek zijn traditioneel verschillende stijlen ontwikkeld, die vaak lokale dieren imiteren. Het Pencak Silat is in Indonesië sterk vermengd met mentaal spirituele elementen, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. In Europa is de fysieke kant het meest bekend.

De betekenis van Pencak silat wordt in de literatuur het meest beschreven als:
Pencak: Het weloverwogen bewegen, bewegen met precisie, het sierlijke bewegen
Silat: Het toeslaan als bliksem, het onverwacht toeslaan, het toeslaan met harde impact

Ontstaan van Pencak Silat
Over het ontstaan van Pencak silat zijn er meerdere vertellingen te vinden. Een bekende verhaallijn gaat over een Sumatraanse boerenvrouw die op een dag, naar de rivier ging om water te halen. Daar aangekomen zag ze een tijger met een grote vogel in strijd verwikkeld op leven en dood. Gefascineerd bleef ze staan kijken naar het gevecht dat vele uren duurde. Na een paar uur begon haar man zich af te vragen waar ze zo lang bleef en ging naar haar op zoek. Toen hij haar gevonden had, kreeg ze de wind van voren. Op het moment dat hij haar klappen wilde geven, ontweek ze deze met gemak op manieren die ze van de dieren had afgekeken. Nadat deze kleine ruzie voorbij was, werd de verbaasde echtgenoot door zijn vrouw onderricht. De kunst van Pencak Silat was geboren. 

Bij de Ular Naga worden 5 dierstijlen toegepast in de training, dat zijn namenlijk:
- Monyet: Aap
- Ular: Slang
- Macan: Tijger
- Burung kuntul: Reiger
- Kuda: Paard

ASPECTEN VAN PENCAK SILAT

Binnen de pencak silat onderscheiden we 4 hoofd aspecten waarin gewerkt kan worden. Deze aspecten zijn:

1) Olah Raga- Sportvorm
De wedstrijdvorm wordt volgens de PERSILAT reglementen uitgevoerd op een sportieve, broederlijke en ridderlijke wijze. De reglementen zijn opgebouwd uit vier wedstrijdcategorieën: 

  • de Tanding sparring
  • de Tunggal solo loopvorm
  • de Ganda duo gevecht met en zonder wapens
  • de Regu drie persoons synchroon loopvorm

2) Seni (Budaya) - Kunstvorm
De kunstvorm van de pencak silat wordt vergeleken als een dansvorm waarbij elegante en soepele bewegingen met armen, benen en vingers worden gemaakt. Met enige kennis kunnen hier verschillende gevechtstechnieken uit het pencak silat in herkend worden. Echter elke beweging heeft een betekenis. Ook het loopsysteem (langkah) speelt hierbij een belangrijke rol. Deze sierlijke bewegingen zijn in werkelijkheid gevechtsbewegingen, maar dan als het ware in een sierlijke vorm uitgevoerd. Deze vorm van pencak silat wordt tijdens demonstraties opgevoerd onder begeleiding van Kendang pencak of Gamelan muziek.

3) Bela Diri- Zelfverdediging
Bij het zelfverdedigingaspect van de pencak silat, is het belangrijk dat de basisvorm goed wordt geleerd. Slagen, stoten en schoppen moeten als een reflex worden uitgevoerd. De training van de zelfverdedigingvorm is vergelijkbaar met een survivaltraining. De oude meesters welke de methodes hebben ontwikkeld overleven de vele aanvallen en overvallen van hun tegenstanders. Wat veel wordt geleerd zijn de Pasangan: houdingen, Langkah: loopvormen, Jurus(an)- verplichte oefenvormen en de Sambutans: oefenvormen met partner(s) met of zonder wapens. 

4) Mental Spiritual- Mentaal Spiritueel (innerlijke training)
Mental Spiritual training behandelt de beheersing van lichaam en geest, waartoe ook vormen van alternatieve geneeswijzen (kruidenleer) kunnen behoren. De training is gericht op de mentaal spirituele kracht en is alleen bedoeld voor de vergevorderde leerling. Om deze training te beoefenen moet men fysiek al op een bepaald niveau zijn, zodat men deze zware training aankan. De opbouw van de innerlijke training begint met concentratietraining, daarna volgen de meditatieve- en ademhalingstraining. Mentaal spirituele training is bedoeld om je te beschermen tegen het kwade dat in jezelf zit. Deze training heeft niets te maken met magie zoals door de veel Europese leraren wordt verondersteld.

Bron: https://kembang.nl/